Proe somer 2012 in perske en amandelsmeer

9 Feb

‘n Slaai wat ek gister op ‘n warm somersdag in die hartjie van Kaapstad by ‘n sjiek eetplek  Hemelhuijs ge-eet het, het my laat dink aan die Renoir skildery ‘Pèches et amandes’ – perskes en amandels.

Waar die perskes in die skildery op ‘n wit bord gestapel is en die pas-geoesde amandels nog vaalgroen in hul doppe lê, is Hemelhuijs se slaai aan my voorgesit op ‘n gitswart erdebord. Die soet, ryp perskes opgesny tussen flertse gerookte wildsvleis prosciutto, met hopies handgemaakte amandelsmeer – of te wel marsepein –  in knarserige soet kontras met die sout vleis en sappige wit perske.

Ek’s half huiwerig om te noem dat daar marsepein in die slaai was, want onmiddellik dink jy nou: o nee, troukoek-versiersel en vreemde Europese Krismislekkernye. En net daar verloor jy all hoop dat daar ‘n slaai kan wees waar mense gewillig hul lippe  sal sit waarin hopies marsepein beland het.

Ek kon ander interessante geregte geëet het soos “flitsgebraaide tuna met seewier tempura rolletjies met vars gemmer en soet sojasous”,   soos my tafelmaat. Of ander verleidelike disse met gebakte vye wat met gorgonzola en okkerneut voorgesit word. Maar nee, ek kan die skildery van Renoir se ryp perskes en amandels nie uit my kop kry nie. Een proe en ek dink weer aan somertroues van toeka se dae, toe vrugtekoek met outydse amandelversiersel, so heilig deel van die ritueel was as die huweliksbelofte.

Ek belowe ek gaan daardie resep vir perske, marsepein, prosciutto en die hemelse slaaisousie nog by Jacques afbedel, maar intussen volstaan ek met ‘n ander marsepein-en perskegereg. Tot dan is daar intussen hierdie kunswerkie van perskes op ‘n groen bord van ene  Joan Dagradi, geinspireer deur  Monet se ‘Perskes”:

Ons het onlangs vir Jacques Marais, wunderkind en eienaar van Hemelhuijs, gevra om vir Simonsberg moderne resepte te skep waar kaas met hip smaakmaats ingespan word. Een van hierdie geregte is die heerlike skepping hieronder, wat selfs meer rede bied om jouself in ‘n marsepeinvraat te laat ontaard.

resep Jacques Marais/ Foto Micky Hoyle

Marsepein en tiemie-geroosterde nektarienperskes met Camembert

6 Porsies

6 nektariens (Huiskok vind Woolworths se Flavourburst’ wit perskes die prinses van perskes)

2  eetlepels vanieljegegeurde of gewone witsuiker

6  takkies tiemie

½ koppie marsepein in stukkies gebreek*

125 g Simonsberg Camembert (brie werk ook)

Biscotti, wafer beskuitjies of geroosterde brood om mee te bedien

Voorverhit die oond tot 160ºC. Sny die perskes in die helfte en sprinkel die vanielje of die suiker en die tiemie oor. Bak in die oond vir 10 – 12 minute tot die perskes sag is. Plaas ‘n paar stukkies marsepein in die middel van elke perske en sit weer terug in die oond vir 2 – 3 minute. Plaas skywe camembert bo-op die warm perskes en bedien met die biscotti, wafers of geroosterde brood.

* Ek kon nog nie Jacques se marsepein-resep in die hande kry nie, maar ek reken die volgende resep vir amandelsmeer (‘n niggie van marsepein) sal net so goed werk:

  • 1 koppie amandelmeel (gepelde amandels in voedselverwerk fyngemaak)
  • 1 ½ eetlepel eierwit
  • ½ koppie suiker

Voeg  amandelmeel en suiker in versapper of voedselverwerker. Meng die eierwit deur om die amandel en suiker te bind.

 Daar’s nog ’n handjie vol ander uitspattige maniere om marsepein in ‘n slaai aan te pak, soos brûlée vye, bedien met bros prosciutto, ricottaroom en ja! gerookte marsepein. Maar dit los ek vir ‘n ander dag.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: